maanantai 1. heinäkuuta 2024

Töölönlahti heinäkuu 2024

Töölönlahti 30.7.2024 

rantasipi
Tämä kyhmyjoutsenpariskunta menetti ainoan poikasensa. Se löytyi kuolleena 23.7 eteläosan ruovikosta. Näin sen viimeksi 20.7. elossa
_______________________________________________

Töölönlahti 29.7.2024 

sinisorsan poikasia

liro

___________________________________________________________

Töölönlahti 26.7.2024

kaksi harmaahaikaraa jäi hetkeksi puun latvaan

_______________________________________________________

Töölönlahti 25.7.2024 

rengastetulla sinisorsalla on viisi poikasta jäljellä
telkkä voimistelee
räyskä
Sain vihdoin kuvattua sinisorsan renkaan numerot. Aika monta kuvaa piti ottaa, koska sorsa pyöri ihan koko ajan. Lopulta koko numerosarja tuli kuvattua ja vanha tuttu se oli. 
Vähemmän mukava yllätys oli heti aamulla, kun näin Ruusuniemessä kolme kuollutta valkoposkihanhea  pahoin murskautuneina. Lehdistä sitten myöhemmin luin, että kaaharin alle tiettävästi jäi, kun hän oli kaahannut  autolla Töölönlahden rannan kävelytielle. Kävelytiellä ne kuolleet hanhet olivat. Kamala näky.
____________________________

Töölönlahti 24.7.2024 

Hesperian puisto, oikeassa reunassa omenapuita
___________________________________________________

Töölönlahti 23.7.2024 

sinisorsan poikasten  emo
Tällä rengastetulla sinisorsalla on jäljellä  viisi poikasta. Lokitko niitäkin syö? Aika vähissä on muittenkin vesilintujen poikaset. Lokkiruokinnan seuraukset näkyvät. Lokit syövät linnun poikasia. Lokin kitaan mahtuu.
Ikävä uutinen oli sekin, kun tänään kuulin, että kyhmyjoutsenperheen ainoa poikanen oli löydetty kuolleena tänään eteläosasta. Katso tarkemmin kohdasta 20.7. jolloin näin poikasen viimeksi elossa. 
_____________________________________________________

Töölönlahti 22.7.2024 

nokikana
omenapuu
Tässä hopeasalavassa oli puukiipijän pesä. Ensin seurasin, kun pesää rakennettiin ahkerasti. Sitten tuli vähäksi aikaa hiljaisempaa, josta päättelin, että nyt siellä kolossa haudotaan ja kun poikaset kuoriutuivat, niin sitten alkoi jälleen kova trafiikki. Puu on kallellaan mereen ja pelkäsin että se kaatuu mereen kesken pesinnän, mutta näin ei käynyt. Valmista tuli ja  sen jälkeen tuon hopeasalavan valtavan iso oksa hyvin korkealta tippui mereen. 
_________________________

Töölönlahti 21.7.2024 

sinisorsan kuusi poikasta
nuori käpytikka
___________________________________________________

Töölönlahti 20.7.2024 

näin kaunis on Töölönlahden puisto nyt
Töölönlahden puisto on nyt avattu ja kukkia on tarpeeksi
hernekerttu
kirjosieppo, nuori
Tämä on viimeinen ottamani kuva kyhmyjoutsenen poikasesta 20.7. Sain ikäviä uutisia kolme päivää myöhemmin.  Poikanen löytyi kuolleena eteläosan ruovikon sisältä 23.7. Menehtyminen on tapahtunut hyvin pian tämän  kuvan ottamisen jälkeen. Se oli jo siinä kunnossa, että sitä ei kannattanut lähettää Ruokavirastoon tutkimuksiin. Tällä parilla oli pesä juuri siinä eteläosan ruovikossa ja poikasia kuoriutui vain yksi ja nyt se ainoa on menehtynyt. Toisella emolla on rengas jalassa. Poikanen kuoriutui noin 14.6.ja oli siis noin 5 viikon ikäinen.. 
________________________________________________

Töölönlahti 19.7.2024 


Varisemo hermostui kahteen jatkuvasti rääkyvään poikaseen. Lentokykyiset isot poikaset odottavat, että emot työntävät poikasten suuhun ruokaa, kun voisi jo opetella löytämään itse ruokansa. Lopulta emo lensi kauas ja poikaset olivat sitten lopultakin hiljaa hetken, mutta lensivät sitten pian emon perässä kauas. 
___________________________________________________________

Töölönlahti 18.7.2024

talitiainen
valkoposkihanhi
käpytikka
nuori kivitasku
silkkiuikkuperhe

______________________________________________________________

Töölönlahti 17.7.2024 

silkkiuikku vie kalaa poikasilleen
sepelkyyhky

Valkoposkihanhia on nyt tähän aikaan paljon. Kuvassa ne ovat Hesperian puistossa. Taustalla kaksi tervaleppää ja ryhmä omenapuita. Toisessa tervalepässä hyvin korkealla melkein latvassa  jossain kolossa pesi kottarainen. Kyhmyjoutsenia pesi Töölönlahdella kaksi paria. Toisella parilla on vain yksi poikanen ja toisella parilla ei ole yhtään, vaikka yrittäneet ovat kahdella eri pesällä. Ensimmäisellä pesällä makasi sitkeästi, vaikka tuli takatalvi ja pesä peittyi lumeen. Jättivät pesän vasta sitten kun lumi oli pesästä sulanut. Sen jälkeen siirtyivät Oopperan rantaan, mutta ei sielläkään mitään valmista tullut. Poikasia ei ole näkynyt. 
___________________________________________________________

Töölönlahti 16.7.2024 

kyhmyjoutsenperheessä on vain yksi poikanen


nokikanoja
tiklit ovat usein ohdakkeissa
Hesperian puistossa on tilaa valkoposkihanhille
____________________________________________________

Töölönlahti 15.7.2024 

mustarastaalla on matoja poikasille
Hesperian puisto, vasemmalla ryhmä omenapuita
rannasta on kivet poistettu ja hiekkaranta on tilalla
https://youtu.be/nbmQFa76nP4
silkkiuikulla on neljä poikasta
___________________________________________________________

Töölönlahti 14.7.2024 

valkoposkihanhia oli paljon
erittäin uhanalaisen varpusen välipala
rappuset näköalakalliolle
tämän puun rungosta oli haljennut valtava oksa 
nokikanoja
pietaryrtti
Sadepäivä tänään. Valtavan isosta puusta oli katkennut iso oksa kävelytielle poikittain. Valkoposkihanhia oli paljon. Laskin 330 valkoposkihanhea eilen 13.7. Varpunen on nykyään (2019)  luokiteltu erittäin uhanalaiseksi. Videossa naarasvarpunen.
_________________________________________________________

Töölönlahti 9.7.2024 

silkkiuikku
puukiipijä pesäpuussaan
punasotka on luokiteltu äärimmäisen uhanalaiseksi (2019)
harmaalokkeja
valkoposkihanhia oli noin 220
kyhmyjoutsenen ainoa poikanen on noin 4 viikon ikäinen
___________________________________________________

Töölönlahti 5.7.2024 

kaksi haapananpoikasta kaksistaan, missä emo?
nuori käpytikka
silkkiuikun pesän paikka
Silkkiuikulla oli valtavan kaukana rannasta pesä ja noin 3.7. poikaset olivat kuoriutuneet ja nyt on pesältä lähdetty ja poikaset ovat vielä lähinnä emojensa selässä. Harmaahaikara laskeutui jonkin matkan päähän tästä silkkiuikkupoikueesta, ei sentään onneksi ihan viereen.
Nuori käpytikka roikkui tänäänkin ohdakkeissa ja siirtyi sen jälkeen hopeasalavaan, missä puukiipijällä on pesä. Sieltäkin tulee lentopoikasia aivan kohta. 
________________________________________________________

Töölönlahti 4.7.2024 

haapana on luokiteltu uhanalaiseksi, vaarantunut (2019)
Nokikana suki kaverin höyheniä, varmaankin sama pari, joka paritteli tuossa samalla paikalla pari päivää sitten. Haapanaemolla on kolme poikasta jäljellä.  Silkkiuikun pesällä hyvin huonossa paikassa on kuoriutunut poikasia mahdollisesti eilen 3.7. 
__________________________________________________________

Töölönlahti 2.7.2024 

ketulla on muna suussa

haapanalla on jäljellä kolme poikasta
silkkiuikun ateria
Kettu hiiviskeli tänäänkin ruovikon sisällä ja kun se tuli ulos sieltä Hesperian puiston nurmikolle, niin sillä oli muna suussa. Vähän ajan kuluttua se meni uudelleen ruovikon sisään. Munarosvo!
Tänä vuonna olen nähnyt Töölönlahdella ketulla saaliina rusakoita, valkoposkihanhia, rotan ja linnun munia, joista ainakin yksi oli uhanalaisen nokikanan muna.
________________________________________________________

Töölönlahti 1.7.2024 

munavaras
Tämän munan sisällön kettu söi tänään
nuori käpytikka roikkuu ohdakkeessa
Kettu tuli Töölönlahden eteläosan ruovikosta ja vähän ajan kuluttua se söi lähistöllä jotain ja kun tutkin tarkemmin, niin linnun muna se oli. Munan pituus noin 55 mm. Se on todennäköisesti nokikanan muna.  Paikka jossa se kettu kävi, niin siellä ruovikossa on ollut tänäkin vuonna nokikanan pesiä ja myös silkkiuikun pesiä. Myös toinen kyhmyjoutsenista pesi eteläosan ruovikossa ja sillä kuoriutui vain yksi muna. Miksi vain yksi? Onko kettu sielläkin käynyt?