keskiviikko 1. toukokuuta 2024

Töölönlahti toukokuu 2024

Töölönlahti 31.5.2024

Edelleen lämmintä, hevoskastanja kukkii. Merivesi on edelleen hyvin alhaalla ja kasvillisuus haittaa pahasti silkkiuikkujen ja nokikanojen pesille näkemistä. Päivän paras havaintoni oli se, kun havaitsin puukiipijän tekevän pesää puunkoloon. 
______________________________________________________

Töölönlahti 30.5.2024 

meriharakka
Aamulla sade oli pyyhkäissyt Helsingin yli. Loppupäivä poutaa ja hyvin lämmintä edelleen. Mittaushistorian helteisin toukokuu! Haarapääskyt keräsivät pesätarvikkeita. Haapanakoiras vihelsi. Harmaahaikara oli kalastamassa tänäänkin. Kumpikin kyhmyjoutsenpari on edelleen pesillään. Rotista saa kuvia, kunhan on riittävän kaukana eikä säikyttele niitä. Niillä on oma tehokas metroverkosto maan alla. Sinne ne juoksevat aika vikkelästi. Ovat aika säikkyjä.
__________________________________________________________

Töölönlahti 29.5.2024

Edelleen lämmintä ja aurinko paistoi. Lähes tyyntä. Merivesi edelleen alhaalla. Harmaahaikara kalasti lahdella  Isot kalat hyppivät vedessä. Pikkuvarpunen vei poikasilleen ruokaa pönttöön. Kahdella silkkiuikkuparilla näin poikasia. 
Valkoisen sinisorsan näin viimeksi 20.5. Sain juuri tiedon, että muutama päivä myöhemmin se oli viety Korkeasaareen, jossa oli myöhemmin kuollut.  Kuolinsyystä ei ole tietoa. 
____________________________________________________

Töölönlahti 28.5.2024 

kanadanhanhi
tukkasotka

Tänäänkin lämmin päivä. Merivesi edelleen alhaalla. Kanadanhanhiperheessä on kaikki neljä poikasta tallella, mutta missä ovat muut vesilintujen poikaset?
Iso lokkiparvi huomasi rikkikäävän irtonaisen ison puun rungon reunalla eikä kauan kestänyt kun  lähes kaikki oli syöty. Selkälokillekin jäi vielä hiukan,  kun ahneimmat lokit olivat ensin syöneet. Missä on Töölönlahden valkoinen sinisorsa? Siitä ei ole viikkoon saatu mitään tietoa. Viimeksi näin sen 20.5., jolloin sen päälaelta puuttui runsaasti höyheniä. 
_______________________________________________________

Töölönlahti 26.5.2024 

hevoskastanja kukkii
nokikana
___________________________________________________

Töölönlahti 24.5.2024

harmaasorsa

Hesperian puiston komeat omenapuut kukkivat. Oikealla kaksi tervaleppää. Siinä toisessa on kottaraisen pesä korkealla kolossa. Tänäänkin lämmin päivä. Merivesi on hyvin alhaalla edelleen, noin -35 cm. Tänään mukava yllätys, kun huomasin nokikanan rakentavan pesää uuteen paikkaan. Pesiä ei välttämättä ole yhtä paljon kuin viime vuonna tai toissa vuonna. Kasvillisuus alkaa jo haitata pahasti pesille näkemistä. Yhdenkin nokikanojen pesäpaikan tiesin ihan tarkkaan, mutta mistään sinne ei voinut enää nähdä, joten en tiedä oliko siellä enää ketään. Joskus niitä vaan myös hylätään syystä tai toisesta. 
_____________________________________________________________

Töölönlahti 23.5.2024 

tukkasotka
kottarainen ruokkii poikasia
silkkiuikku
_____________________________________________________

Töölönlahti 22.5.2024 

kanadanhanhi
valkoposkihanhi
valkoposkihanhet parittelivat
silkkiuikku
Töölönlahden länsirantaa

_____________________________________________________

Töölönlahti 21.5.2024

valkoposkihanhi
silkkiuikut tappelivat
vaahtera
omenapuu kukkii
Lämmin päivä tänäänkin. Merivesi edelleen hyvin alhaalla, noin -33 cm. Ensimmäinen valkoposkihanhipoikue on saapunut Töölönlahdelle Ruusuniemeen. Perheessä on vain yksi ainoa poikanen. Valkoposkihanhi  munii 4-6 munaa. Mitähän niille muille poikasille on tapahtunut? Mitä pienempiä ne ovat, niin sitä herkemmin ne päätyvät lokin tai variksen ahnaaseen kitaan. Eikä ole mitään tietoa, kuinka kaukana niitten pesä on ollut.  Myös ensimmäinen kanadanhanhipoikue on saapunut Töölönlahdelle. Niillä oli neljä poikasta. 
________________________________________________________

Töölönlahti 20.5.2024 

kottarainen
silkkiuikku
valkoinen sinisorsa
Kottaraisella on pesä länsirannalla korkealla puussa jossain kolossa koska se on käynyt ahkerasti siinä kahtena peräkkäisenä päivänä. Valkoinen sinisorsa on saanut vammoja päähänsä, höyheniä puuttuu päälaelta. Silkkiuikku, joka rakensi pesää hyvin huonoon paikkaan kaukana rannasta. Nyt sitä pesää ei enää ollut. Vaikutti siltä, että silkkiuikku ui siinä sen pesäpaikan ympärillä edestakaisin, niin se etsi kai pesäänsä? Mitähän sille pesälle  tapahtui? Meriveden korkeus -33 cm. Nyt oli viileämpi päivä.  Tuomi kukkii.
_____________________________________________________________

Töölönlahti 19.5.2024 

kettu saalisti rusakon
tikli
sinisorsalla on 4 poikasta, kevään toinen poikue

Tänäänkin hieno ja lämmin päivä. Kaksi haarapääskyä lenteli ja parkkeerasi välillä rantaan. Silkkiuikkuja 7 paria. Viidellä pesä hyvässä paikassa, mutta kuudes pari on tehnyt pesän hyvin huonoon paikkaan kaukana rannasta. Ne parittelivat siinä ja siinä näytti olevan muna. Merivesi edelleen matalalla, nyt noin -35 cm. Seitsemäs silkkiuikkupari kuherteli keskellä lahtea.  Nokikanojen ja silkkiuikkujen pesille on vielä mahdollista nähdä, koska vielä ei ole kasvillisuus haitannut. Nokikanojen tilanteeseen palaan myöhemmin. Kevään toisen sinisorsapoikueen näin  tänään Töölönlahdella ja nyt poikasia oli neljä, joten eri poikue, minkä eilen näin, koska siinä oli eilen kolme poikasta.
Kettu saalisti rusakon Töölönlahden eteläosasta ja lähti kantamaan painavaa saalista pitkin junasillan vieressä kulkevaa kävelysiltaa pitkin pohjoisen suuntaan. Välillä ketun piti huilata. Oletan, että sillä on pesä ja poikaset jossain, minne se vei saaliin. En kuitenkaan lähtenyt seuraamaan sitä, koska en voinut jättää lintujen tarkkailua kesken.  Ihan hyvää vauhtia se jolkutti eteenpäin, vaikka oli painava saalis mukana. 
____________________________________________________________

Töölönlahti 18.5.2024 

sepelkyyhky
rusakko
laulujoutsen
sinisorsalla on kolme poikasta, kevään ekat Töölönlahdella
Tänäänkin upea ja hyvin lämmin päivä. Töölönlahden ympäristö alkaa olla herkullisen vihreä. Töölönlahdelle oli ilmestynyt laulujoutsen eikä sitä toivotettu tervetulleeksi.
Silkkiuikuilla näin viisi pesää ja kuudes pari rakensi kolmatta päivää pesää aivan surkeaan paikkaan hyvin kauas rannasta. Sille pesälle käy huonosti. Yhdessä silkkiuikun pesässä näin neljä munaa. Kevään ensimmäiset sinisorsan poikaset näin tänään. Niitä oli vain kolme ja jos sinisorsa voi munia 10-12 munaa, niin osan ovat todennäköisesti lokit syöneet. Merimetso päivysti vesikivellä. Merivesi oli hyvin alhaalla, meriveden korkeus oli noin -40 cm.
__________________________________________________________

Töölönlahti 17.5.2024 

Töölönlahden koillisnurkkaan hienolle alueelle kaupunki haluaa ahtaa ulkoliikuntasalin tuohon pylväshaapojen ja omenapuitten väliin.
Pikkuvarpunen pönttönsä katolla. Pesätarvikkeet vaan pursuavat aukosta. 
______________________________________________________

Töölönlahti 16.5.2024 

länsirannan pohjoisosaa
Töölönlahden pohjoisosaa
kalatiira
harmaasorsa
Harvinaisen hieno päivä. Hyvin lämmintä. Eteläosan hiekkaranta on nyt valmis.  Koillisosan nurkassa oli noin 200 kukkivaa tulppaania.  Yksi rusakko oli itärannassa. Lahdella on kaksi kyhmyjoutsenparia. Satakieliä oli kahdella reviirillä: koillisnurkassa ja länsirannan pohjoisosassa. Yksi harmaasorsapariskunta ja yksi tukkasotkapariskunta. Kaksi kalatiiraa eteläosan laiturilla ja niistä toinen nieleskeli kalaa ja toinen räksytti vieressä. Yksi silkkiuikkupari rakensi pesää aivan omituiseen paikkaan turhaan, koska se ei siinä kauan voi olla. Aivan liian kaukana rannasta ja sitä paitsi meriveden pinta on hyvin alhaalla ja se tulee nousemaan ja  viimeistään silloin se  on silkkiuikun pesän menoa. Varmaankin ensikertalaisia? Meriveden korkeus noin -35 cm. 
__________________________________________________

Töölönlahti 14.5.2024

satakieli
tulppaani
kivitasku, naaras
Hieno ja lämmin päivä. Satakieli lauloi tänäänkin.  Kurkku vaan väpättää, kun se on äänessä. Sen voi nähdä vielä hyvin, koska puissa ei ole vielä paljon lehtiä. Töölönlahden koillisnurkkaan oli ilmestynyt komeita tulppaaneja. Lahdella on kaksi kyhmyjoutsenparia, joilla on  pesintäaikeita. Toinen pari ilmeisesti hautoo jo eteläosassa, mutta toisen parin pesäpaikan  vaihto ihmetyttää eikä ole tietoa onko uudessa paikassa mahdollisesti munia. Nokikanoilla ja silkkiuikuilla on useita pesiä kummallakin lajilla.
____________________________________________________

Töölönlahti 12.5.2024

satakieli laulaa

voikukka
________________________________________________

Töölönlahti 10.5.2024

harmaahaikara
_________________________________________________

Töölönlahti 9.5.2024 

silkkiuikku
nokikana
___________________________________________________

Töölönlahti 8.5.2024 

nokikana on erittäin uhanalainen
silkkiuikku on silmälläpidettävä
varpunen on luokiteltu erittäin uhanalaiseksi.

______________________________________________________

Töölönlahti 7.5.2024 

telkkä, naaras
_______________________________________________________

Töölönlahti 5.5.2024 

ihana koivu
nokikana rakentaa pesää
Kaksi kivitaskua  mahdollisesti pesivät viime vuotisessa kiven kolossa. Koivu saa lehdet ja muutenkin alkaa jo olla hiukan vihreää. Peipon pesä, jonka varis eilen tuhosi, niin jälleenrakennusta en havainnut. Pesän jäännökset roikkuivat oksalla ja syylliset kävelivät lähistöllä.  Varpusnaaras kurkisti samasta pöntön kolosta kuin eilen. Hieno päivä tänäänkin.
_____________________________________________________

Töölönlahti 4.5.2024 

harmaasorsa, koiras
varpunen aikoo pesiä tässä pöntössä
peippo tutkii variksen hajottamaa pesää
mukulaleinikki
Hieno lämmin päivä ja aurinko paistoi. Kuvan varpunen lensi pöntöstä ulos lähioksalle ja siihen tuli koiras parittelemaan. Peipponaaraalla oli kurja päivä. Katselin läheltä kun varis hajotti pesän ja todennäköisesti söi munat tai poikaset. Naaraspeippo lenteli entisen pesän jäännösten ympärillä ja koiras varoitti lähipuussa katsoen samalla maassa käveleviä kahta varista. Peippojen työ meni ihan hukkaan. Iso kasa pesäainesta roikkui oksalta nyt sekavana läjänä. Ne joutuvat aloittamaan kaiken alusta. 
____________________________________________________

Töölönlahti 3.5.2024

varpunen 
pikkuvarpunen
liejukana

rusakko
__________________________________________________________

Töölönlahti 2.5.2024

mustakurkku-uikku on erittäin uhanalainen
nokikana on erittäin uhanalainen

_________________________________________________

Töölönlahti 1.5.2024

tuossa pienessä kapeassa kolossa on talitiaisen pesä
jotenkin se talitiainen sinne mahtuu
pikkuvarpunen on kotona
Vappupäivänä upea sää ja melko lämmintä, kiva olla ulkona. Kuvassa länsirannan pohjoisosaa. Töölönlahdella on kaksi kyhmyjoutsenparia, eteläosassa ja pohjoisosassa ja kummallakin parilla on  pesintäaikeita. 
_________________________________________

marjalintu(a)kolumbus.fi