sunnuntai 3. toukokuuta 2020

Töölönlahti toukokuu 2020

Töölönlahti 30.5.2020

sinisorsalla poikasia 12.5.2020
https://youtu.be/JGpZ0p0AqO8
erittäin uhanalainen nokikana 

kyhmyjoutsen
https://youtu.be/PF8iK05jcoM
kyhmyjoutsen eteläosan pesältä

Töölönlahden hautomo
Erittäin uhanalaisella nokikanalla oli 8 pesää. Nokikanalla on 5-10 munaa. Silkkiuikulla oli 8 pesää ja munia silkkiuikulla on 3-5. Eteläosan kyhmyjoutsenen pesästä kuoriutui 7 poikasta ja tätä kirjoitettaessa pohjoisosan kyhmyjoutsenperi hautoo vielä. Munia näin pesässä viisi joitakin päiviä aikaisemmin. Eiköhän täällä Töölönlahden hautomossa ole haudottu toista sataa munaa pelkästään Töölönlahdessa. Rannoilta, nurmikoilta, pusikoista, puista ja rakennusten katoilta löytyy lisää muitten lintujen pesiä. Meriharakka on pesinyt  Oopperan katolla ja räkättirastaat puissa. Kottaraisia on pesinyt pöntöissä.

-----------------------------------------------------------------------------------

Töölönlahti 25.5.2020


Erittäin uhanalaisella nokikanalla on Töölönlahdella kahdeksan pesää ja kolmella nokikanaparilla näin jo poikasia. Silkkiuikuilla on lahdella kahdeksan pesää ja kaikki olivat vielä hautovan näköisenä pesillään. Eteläosassa pesinyt kyhmyjoutsenperhe ui lahdella 7 poikasensa kanssa ja pohjoisosan kyhmyjoutsenperhe jatkaa hautomistaan.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------

Töölönlahti 24.5.2020

kyhmyjoutsenen 7 poikasta eteläosan pesästä
Kevään ensimmäiset valkoposkihanhen poikaset näin tänään Töölönlahdella. Yhdellä parilla oli kuusi poikasta. Eteläosassa pesineellä kyhmyjoutsenparilla on kuoriutunut seitsemän poikasta. Pohjoisosan kyhmyjoutsenet vielä hautovat. Blogini sisältöä, kuvia + tekstejä ei saa kopioida, mutta linkin blogiini voi jakaa.

--------------------------------------------------------------------------------------

Töölönlahti 21.5.2020

harmaasieppo
sepelkyyhky
räkättirastas kiskoo matoja maasta
kottaraisen pesä pöntössä

Erittäin uhanalaisella nokikanalla on kahdeksan pesää Töölönlahdella. Jokaisella pesällä oltiin vielä makaamassa enkä poikasia havainnut vielä. Silkkiuikkuja näin kuudella pesällä enkä niilläkään poikasia havainnut. Kyhmyjoutsenet jatkavat hautomistaan lahdella kahdella pesällä. Kaksi meriharakkaa oli Oopperan katolla. Oletan niillä olevan pesän siellä katolla. Satakieli lauloi edelleen komeasti Oopperan eteläpuolella. Räkättirastaat kiskoivat maasta matoja poikasilleen, joita hyppii emojen perässä puiston nurmikoilla. Kottaraisella on kahdessa pesäpöntössä poikaset ja ne lähtevät kohta pesästä, koska toisesta pesästä näkyy jo poikasen pää. Piipitystä on kuulunut jo pitkään.

--------------------------------------------------------------------------------------------

Töölönlahti 17.5.2020

satakieli laulaa

Satakieli on saapunut Töölönlahdelle. Komea ääni kuului kauas. Kottarainen vei piipittäville poikasilleen ruokaa pönttöön lahden eteläosassa. Räkättirastailla on maastopoikasia ympäri  nurmikkoa. Lapintiira toi morsiamelleen lahjaksi kalan. Meriharakka lensi Oopperan katolta alas. Sillä saattaa olla pesä Oopperan katolla. Meriveden pinta oli yöllä ylittänyt +35 cm, mutta silti kaikki havaitsemani nokikanan ja silkkiuikun pesät olivat paikallaan. Kumpikin kyhmyjoutsen jatkaa hautomistaan ja vielä tämän kuun aikana lahdella on paljon poikasia, jos kaikki sujuu hyvin.

-----------------------------------------------------------------------------------

Töölönlahti 14.5.2020

supikoira
sinisorsalla oli 2 poikasta
lapintiira
harmaahaikara
selkälokki
Harmaahaikara kalasti eteläosan ruovikossa. Sinisorsalla oli vain kaksi ihan pientä poikasta. Jos olivat samaa perhettä, minkä näin toissa päivänä, niin joku on syönyt poikueesta seitsemän poikasta. Syyllisehdokkaita varis, lokki tai supikoira, jonka näin tänään hiipivän Töölönlahden pohjoisosan ruovikossa. Kyhmyjoutsenet hautovat edelleen kahdella pesällä. Myöskin  nokikanat ja silkkiuikut ovat pesillään. Yhden silkkiuikun pesässä näin neljä valkoista munaa. Uusia lajeja on tullut lisää. Tänään näin mustapääkertun ja kirjosiepon, naaraita kumpikin. Meriveden korkeus noin +15 cm. Hieno sää, lämmintä  ja haloilmiö näkyi auringon ympärillä. 

----------------------------------------------------------------------------------------------

Töölönlahti 12.5.2020



Ensimmäiset havaitsemani sinisorsan poikaset Töölönlahdella. Yhdeksän taaperoa. Merivesi oli ollut hiukan tavallista korkeammalla, +13 cm. Nokikanojen ja silkkiuikkujen pesissä kaikki hyvin. Jotain ongelmaa oli ollut, koska useimpia pesiä kohennettiin. Kyhmyjoutsenet jatkavat hautomistaan eri päissä lahtea. Töölönlahdella siis kaikki hyvin.

-------------------------------------------------------------------------------------------

Töölönlahti 10.5.2020

nokikanoilla on 7 pesää
silkkiuikuilla on 6 pesää
kyhmyjoutsenilla on kaksi pesää
kivitasku kerää pesätarvikkeita
valkoinen sinisorsa on ollut lahdella yli 4 vuotta
mukulaleinikkejä on paljon 
Hieno ja lämmin sunnuntaipäivä. Meriveden korkeus on noin -5 cm.

--------------------------------------------------------------------------------------------

Töölönlahti 8.5.2020

silkkiuikku
keltavästäräkki
kivitasku
Hieno ja lämmin päivä tänäänkin. Finlandia-talon itäpuolen nurmikoilla oli västäräkkien joukossa kivitasku ja keltavästäräkki.
Silkkiuikkujen ja nokikanojen pesien määrä tarkentui. Silkkiuikkuja näin 12 ja pesiä kuusi. Nokikanoja näin 14 ja pesiä seitsemän.

------------------------------------------------------------------------------------------------

Töölönlahti 7.5.2020

kyhmyjoutsenia kaksi paria pesillään
silkkiuikkuja 8 (neljä paria pesällä)
nokikanoja 12 (kuusi paria pesällä)

Töölönlahdella alkaa olla jo aika vihreää ja  oli lämmin päivä. Lahdella pesii nyt kaksi paria kyhmyjoutsenia. Haarapääskyjä lenteli ilmassa kovaa vauhtia ja yksi harmaahaikara lensi hyvin korkealla. Pesiä laskin nokikanoilla kuusi ja silkkiuikuilla neljä. Enemmänkin niitä saattoi olla. 

---------------------------------------------------------------------------------------------------

Töölönlahti 5.5.2020

kivitasku
kalatiira
hernekerttu
nokikana
Common Coot
Haarapääsky oli saapunut lahdelle ja muitakin muuttolintuja tulee pikku hiljaa lisää. Nyt lahdella oli kahden hautovan kyhmyjoutsenen lisäksi uimassa 4 kyhmyjoutsenta ja reviireistä kiistaa.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------

Töölönlahti 3.5.2020

mustakurkku-uikku
telkkänaaras
Töölönlahdella on ainakin parina päivänä uinut mustakurkku-uikku. Myös punasotkakoiras oli tukkasotkien joukossa tänään. Silkkiuikkuja pesii pelkästään Ruusuniemen eteläpuolella 4 paria. Lahdelle on laitettu pari telkän pönttöä, saa nähdä, ilmestyykö sinne myöhemmin uimaan telkän poikasia. Nokikanoja on eri puolella lahtea. Kyhmyjoutsenia pesii kaksi paria. 

Blogini sisältöä ei saa kopioida. Linkin sivuille voi jakaa.