maanantai 23. elokuuta 2021

vanhoja kuvia Töölönlahdelta






Töölönlahden etelärantaa 4.6.2014
 turistit ihailemassa lintuja Töölönlahden eteläosassa 5.9.2016
Töölönlahden eteläosaa 5.4.2017
koivut ovat vielä tallella
turistit ihailemassa lintuja Töölönlahden eteläosassa 6.8.2017

Finlandiatalo ennen lisärakennusta 25.12.2020

Töölönlahti 7.8.2015

Töölönlahti 30.10.2015
eteläosan kuvassa näkyviä koivuja ei enää ole

Töölönlahti 3.8.2015
Töölönlahti eteläosa 14.8.2015
kivet olivat  eteläosassa jo vuonna 2015
Töölönlahti eteläosa 24.12.2015 
Töölönlahti 3.8.2015
eteläosan koivuja ei enää ole

____________________________________________

Töölönlahti 4.6.2014

https://youtu.be/29RjUEO5dc4

_________________________________________

Töölönlahden eteläosa koivuineen elokuussa 2016

https://youtu.be/atAG1RkLmeU




sunnuntai 1. elokuuta 2021

Töölönlahti elokuu 2021

Töölönlahti 31.8.2021


Töölönlahdella näin 5 silkkiuikkua
korento
________________________________________________________

Töölönlahti 29.8.2021

suokukko
keltavästäräkki
Vesilintuja oli runsaasti: haapanoita, sinisorsia, harmaasorsia ja joukossa yksi tavi, kaksi punasotkaa, kaksi lapasorsaa, kaksi telkkää, 16 kanadanhanhea, kolme silkkiuikkua ja nokikanoja. Kyhmyjoutsenperhe, jossa 4 poikasta on pysynyt omalla reviirillään eteläosassa lahtea ja pohjoispään reviirillä on kyhmyjoutsenpari, jonka pesintä koillisnurkassa epäonnistui. Munia sinne pesään ilmestyi, vaan poikasia ei näkynyt. Tunkeilijoita lahdella ei ole näkynyt.
Finlandiatalon itäpuolen nurmikolla oli vähintään 30 västäräkkiä ja joukossa yksi keltavästäräkki. Yllätyksenä nurmikolla oli yksi suokukko.
___________________________________________________

Töölönlahti 27.8.2021

Tänään laskin suurimman määrän nokikanoja, minkä Töölönlahdella olen nähnyt. Ne kaikki 45 nokikanaa näkyy videossa. Vesilinnut olivat yhtenä isona parvena kaakkoisosassa. Haapanoita ja harmaasorsia oli runsaasti. Yksi nuori liejukana ui ruovikon reunalla länsirannan eteläosassa. Kyhmyjoutsenperhe Ruusuniemessä ja kaksi aikuista kyhmyjoutsenta pohjoisosassa. 
_______________________________________________________

Töölönlahti 24.8.2021
Töölönlahden pohjoisosaa
Töölönlahden eteläosaa
kanadanhanhi
valkoposkihanhia
keltavästäräkki
Länsirannalla Ruusuniemen eteläpuolella pesinyt kyhmyjoutsenperhe 4 poikasensa kanssa oleskelee Ruusuniemessä tai sen eteläpuolella. Pohjoisosaa isännöi kyhmyjoutsenpari, jonka pesintä epäonnistui. Kolme ehjää munaa oli Raimo nähnyt 20.8. pesämaljan ulkopuolella kyseisen parin pesällä koillisnurkassa.  Valkoposkihanhia lensi jostain lahdelle uimaan noin 150 linnun parvi. Kanadanhanhet olivat äänekkäitä, niitä oli 22. Merikotka suoraan yläpuolella korkealla valui hiljalleen lounaaseen päin.  Töölönlahden eteläosalla ja pohjoisosalla on eroa kuin yöllä ja päivällä kuten kuvistakin näkyy. Eteläosa on lahden masentavin kohta.  
_________________________________________________________

Töölönlahti 21.8.2021


https://youtu.be/LOon9VhWSmU

nokikanan poikanen
punasotka
Taivas tummeni. Sellainen sadepäivä oli tänään ukkosjyrinöitten kera, että oli parasta häipyä lahdelta. Sentään oli välillä poutaista, joten jotain lintujakin ehdin näkemään. Västäräkkejä oli nurmikoilla paljon. Etelärannassa oli nokikanapoikue, jossa oli vain yksi ainoa pieni rääpäle. Pikku poikasellakin oli ihan mahtavan kokoiset varpaat suhteessa muuhun ruumiiseen, mutta silti välillä tuntui, että pysyykö rääpäle pystyssä edes. Poikanen oli emon pään kokoinen, varmaankin muutamien päivien ikäinen, mutta missä ne muut poikaset ovat? Ei näkynyt, onko varis tai lokit syöneet ne muut? Varisperhe elelee Töölönlahden eteläosassa ja niillä on kaksi nälkäistä isoa lentopoikasta, jotka jaksavat rääkyä siihen malliin, että emotkin välillä hermostuu niihin. Tuskin ne emot niitä enää kauan ruokkii.
Kuvassa näkyy lahden pinnalla vihreää levää nimeltään ahdinparta. Se on sen verran tiivis kate ja jonka pinnalla on viime aikoina kävellyt useitakin liroja, joka painaa noin 65 g. Niitten painon se levä on kestänyt. Videossa liro kävelee levän päällä 2.8.2021.
______________________________________________________ 

Töölönlahti 19.8.2021

videossa tiklin poikanen kerjää ruokaa emolta
punasotka
Tänään oli sadepäivä, vettä tuli ja nurmikot tykkää. Töölönlahden länsirannan ohdakkeissa tiklin poikaset kerjäsivät kovaäänisesti siivet väristen ruokaa emoilta. Punasotkakoiras on lahdella edelleen. Valkoinen sinisorsakoiras on viihtynyt lahdella vuosikausia. 
________________________________________________________

Töölönlahti 18.8.2021

harmaasorsa
tavi
haapana
valkoinen sinisorsakoiras
nokikana
Tuulinen ja sateinen päivä. Vihreää levää oli laajalla alueella Töölönlahdella. Lahdella näin 4 harmaasorsaa, tavin, telkän, 16 haapanaa ym. Punasotkakoiras on siellä edelleen.
Tänään sattuivat nokikanat olemaan suunnilleen samassa osassa lahtea ja välillä paistoi hetken jopa aurinko ja nokan valkoinen näkyi melko hyvin. Sain laskettua 36 nokikanaa, mutta tuskin tässäkään ihan kaikki on.
________________________________________________________

Töölönlahti 17.8.2021


Varisperheessä on kaksi lentokykyistä ja rääkyvää tenavaa, joilla on jatkuva nälkä. Välillä emotkin hermostuvat niitten jatkuvaan rääkymiseen, mutta lopulta emo antaa niille syötävää, ei tosin aina. Toisen emon jalasta puuttui varpaita ja toisen emon alanokka on hiukan lyhempi kuin ylänokka. Toisen poikasen toisen jalan varpaat ovat jotenkin vääntyneet väärään asentoon.
_______________________________________________________

Töölönlahti 16.8.2021

tällä haapanalla on silmärengas
_______________________________________________________

Töölönlahti 15.8.2021

nokikanan poikanen juoksee
_______________________________________________________

Töölönlahti 14.8.2021

liroja käveli paksun levän päällä

varisten poikasten ruokailuhetki

harmaasorsia näin lahdella neljä
kanadanhanhet runsastuivat elokuussa Töölönlahdella


Töölönlahden kyhmyjoutsenet 2021
Töölönlahdella pesi kolme paria kyhmyjoutsenia vuonna 2021. Kuvan perheellä oli pesä länsirannalla Ruusuniemen eteläpuolella. Poikasia oli neljä. Emoilla ei ollut renkaita jaloissa. Poikaset kuoriutuivat noin 18.6.2021
Pohjoisosassa koillisnurkassa pesintää kovasti yritettiin ja pesällä viivyttiin tolkuttoman kauan, vaan poikasia ei ole näkynyt eikä ole tietoa, miksi pesintä epäonnistui. Kyseinen pari on lahdella edelleen ja oleilee pohjoisosassa lahtea. 
Kolmas kyhmyjoutsenpari junaradan sillan alla sai neljä munaa aikaan, mutta sitten toukokuun lopulla pesälautta huonolla paikalla lähti irti luultavasti myrskytuulen takia ja lähti kellumaan munineen pitkäksi aikaa Töölönlahden pohjoisosaan. Toisella emolla oli rengas jalassa EJ 0295. Pari häipyi lahdelta. 
Junaradan toisella puolella Eläintarhanlahdella oli pesä aivan junaradan  ja radan alittavan vesitunnelin vieressä. Siinä pesässä nähtiin neljä munaa. Kolme munaa kuoriutui 7.6. ja yksi muna jäi pesään kuoriutumatta. Toisella emolla oli rengas EJ 4476. Tämä perhe ei tullut Töölönlahdelle vaan lähti omille teilleen kolmen poikasen kanssa.
__________________________________________________________________

Töölönlahti 5.8.2021

kanadanhanhia ja valkoposkihanhi
rusakosta näkyy välillä pelkät korvat
korento
neidonkieli
Lokit ovat viime aikoina vähentyneet. Kanadanhanhet ovat runsastuneet ja laskin niitä tänään 34.  Eteläosan suurella kukkaniityllä junaradan lähellä kasvaa mm neidonkieli. Tiklejä viihtyy ohdakkeissa. Rusakko piileskelee pitkähkön kasvillisuuden suojassa ja siitä näkyy usein pelkät korvat. 
_________________________________________________________

Töölönlahti 3.8.2021

kyhmyjoutsennaaras on sulkasatoinen
variksen poikanen kerjää ruokaa
nokikanan poikanen
kanadanhanhi
Länsirannalla Ruusuniemen eteläpuolella pesineen kyhmyjoutsenperheen naaras on sulkasatoinen. Poikasia on neljä. Pohjoisosassa liikkuu kaksi kyhmyjoutsenta ja niitten pesintä lahden pohjois-koillisosassa on jostain syystä epäonnistunut. Kanadanhanhia laskin tänään 31. Vihreä levä on peittänyt suuren osan lahdesta ja sen päällä kävelee useita liroja.  Punasotkakoiras oli uimassa lahdella. Seitsemän meriharakkaa käveli Finlandiatalon itäpuolen nurmikoilla.  
________________________________________________________

Töölönlahti 2.8.2021

kaunis amiraali parkkeerasi maahan eteeni
liroja käveli vihreän levän päällä
______________________________________________________________

Töölönlahti 1.8.2021

eteläosan nokikanaperhe, jossa 5 poikasta
nuori nokikana
nuori silkkiuikku
Elokuu alkoi sateisena ja ukkonenkin jyrähteli aamulla, mutta hyvä kun vettä tuli, koska niin pitkään on kuivaa kautta kesällä ollut ja nurmikot kuivuneet rutikuiviksi.
Tänään näin lahdella nuoren liejukanan länsirannalla ja punasotkakoiraan. Nokikanaperheistä olen seurannut lähinnä kahta: Eteläosan reviirillä lounaisnurkassa  on yksi poikue, jossa  on 2 aikuista ja 5 poikasta. Ruusuniemen reviirillä länsirannalla on 2 aikuista ja ensimmäisestä  poikueesta 1 nuori ja 3 noin neljän viikon ikäistä  poikasta toisesta pesinnästä. Tänään huomasin länsirannan eteläosassa  ihan uuden nokikanapoikueen,  jossa oli 4 punapäistä pientä taaperoa. Yhteensä 19 nokikanaa näissä kolmessa poikueessa, mutta ei tässä ole läheskään kaikki Töölönlahden nokikanat. 
___________________________________________________

marjalintu (@)  kolumbus.fi